Voetproblemen en tips


Hier vind u alle informatie over behandeling van de bekende voetproblemen en tips om deze te voorkomen.

  • WAT IS EEN LIKDOORN?

    Heb je last van een zeurende pijn als je druk uitoefent op je voet? Dan kan het zijn dat je een likdoorn hebt. Een likdoorn ontstaat omdat het eelt onder je voet naar binnen groeit. Het eelt verhardt en vormt een hoornachtig stukje dat kan prikken tegen omliggend weefsel. Het naar binnen gegroeide eelt kan tegen het bot, bloedvaten of zenuwuiteinden groeien wat voor extra pijn kan zorgen.


    DE OORZAAK VAN EEN LIKDOORN

    De oorzaak van een likdoorn is vrijwel in alle gevallen de keuze van de schoenen. Als er te veel wrijving in de schoen plaatsvindt, treedt eeltvorming op. Door schoenen te kiezen die geen irritatie aan de huid en voeten veroorzaken, kun je likdoorns dus voorkomen. Vrouwen hebben vaker last van likdoorns dan mannen omdat vrouwen vaker nauwzittende schoenen dragen. Ook hakken zorgen voor overmatige druk op de voorzijde van de voet. Daarnaast is het zo dat mensen met afwijkende stand van de voeten en mensen met overgewicht relatief sneller vatbaar zijn voor likdoorns.


    BEHANDELEN VAN EEN LIKDOORN

    Marianne adviseert om zoveel mogelijk zorg te besteden aan je voeten. Dit kun je doen door zelf regelmatig eelt te verwijderen met een eeltvijl. Daarnaast adviseert Marianne om goede schoenen te dragen. Wissel regelmatig van schoen en zorg dat de voeten zo min mogelijk beklemd zitten. Deze adviezen gelden natuurlijk om likdoorns te voorkomen.

    Als je een likdoorn hebt dan adviseert Marianne om deze door een medisch pedicure te laten verwijderen. Laat je likdoorn vakkundig verwijderen door Marianne. 

    Als het een vasculaire (bloedvaten) of neurovasculaire (zenuwbanen) likdoorn betreft, moet je deze onder verdoving door een huisarts of dermatoloog laten verwijderen omdat de likdoorn dan diep tot in de derde laag van de huid zit. 


  • WAT IS EEN KALKNAGEL OF SCHIMMELNAGEL?

    Eén op de vier mensen heeft last van een kalknagel. Het is dan ook een schimmelinfectie aan de nagels. De infectie begint meestal bij één nagel en verspreidt zich daarna. De klachten zullen zich na verloop van tijd verergeren. Je kunt een kalknagel herkennen aan een wit-gele, groene of bruine verkleuring met een dik, ruw en broos profiel. De verkleuring verplaatst zich steeds verder in de richting van de nagelriem in een streepvormig patroon.

    De schimmels die een kalknagel veroorzaken komen overal voor en worden constant overgedragen. De schimmel behoort tot de groep dermatofyten welke het meest voorkomt in vochtige ruimtes zoals zwembaden, sauna’s of sportscholen. Als je in aanraking komt met de schimmel is het niet per definitie zeker dat je ook een infectie oploopt. Echter ben je met een verlaagde weerstand of een beschadiging van de voeten wel vatbaarder voor de schimmel. Ook mensen met AIDS en suikerziekte hebben een verhoogde kans op kalknagels.


    DE OORZAAK

    Kalknagels kunnen worden veroorzaakt door medicijngebruik, trauma, overmatige stress of door sporten zoals squashen, hardlopen, skieën en tennissen. Kalknagels komen ook vaak voor bij oudere mensen en zwangere vrouwen.


    BEHANDELINGEN

    Marianne behandelt de kalknagel met een frees om de nagel te verdunnen en de nagelriem zeer goed schoon te maken. Bij mij is een product verkrijgbaar waarmee je de nagel zelf iedere dag aan kunt stippen. Omdat de schimmel vaak diep tot in de nagel is gedrongen, kan de genezing soms meerdere maanden duren. 


  • WAT IS OVERTOLLIG EELT?

    Bij eeltvorming verdikt de bovenste huid, dit wordt ook wel de hoornlaag genoemd. Eelt ontstaat door wrijving of druk op de huid, maar het kan ook ontstaan door hitte, zweet of ziekten. Eeltvorming is een natuurlijk beschermingsproces, wat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Je kunt eelt herkennen aan de gele kleur en aan de harde, ruwe structuur.


    DE OORZAAK

    Het overtollig eelt onder je voeten kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld niet goed passende schoenen dragen of schoenen met een te harde zool. Ook kan eelt ontstaan door het dragen van te kleine sokken of het lopen op blote voeten. Daarnaast kunnen zweetvoeten ook bijdragen aan overtollige eeltvorming. Indien je een staand beroep hebt of last hebt van overgewicht, kan dit ook een verklaring zijn voor het ontstaan van eelt. Helaas is overmatig aanmaak van eelt bij sommigen van genetische aard.


    BEHANDELINGEN

    Indien je last hebt van overtollig eelt onder je voeten, kun je dit zelf af en toe bijhouden en verwijderen met een eeltvijl. Er zijn ook pleisters, crèmes en baden te koop bij drogist of apotheek, deze werken echter voornamelijk huidverzachtend en bieden geen grondige oplossing.

    Overtollig eelt kan Marianne vakkundig voor je verwijderen. Marianne maakt gebruik van een eeltfrees en verwijdert de grote delen met een mesje. In het bijzonder raadt Marianne diabetespatiënten aan om naar de pedicure te gaan. Het verkeerd behandelen van de diabetische voet kan zeer gevaarlijke gevolgen hebben. Heb je last van overtollig eelt? 


  • WAT IS EEN INGEGROEIDE NAGEL?

    Als het puntje van de nagel of de hele zijkant van de nagel in het nagelbed groeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn, met in sommige gevallen zelfs een ontsteking tot gevolg. De huid wordt rood en is opgezwollen. Hierdoor kan lopen en het dragen van schoenen zeer lastig en pijnlijk zijn.


    DE OORZAAK

    Een ingroeiende nagel kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een te grote druk die op de nagel wordt uitgeoefend, door te nauwe schoenen, een zeer verdikte nagel (kalknagel), het verkeerd knippen van de nagel, maar het kan helaas ook al voorkomen vanaf de geboorte indien dit genetisch is bepaald.


    BEHANDELINGEN INGROEIENDE NAGEL

    Indien je teennagel is ingegroeid kan je het volgende proberen: week de voeten in lauwwarm water met biotex groen, doe dit 2 keer per dag ongeveer 10 minuten. Dit verzacht de pijn en de druk zal hierdoor wat wegnemen, de ontsteking geneest dan sneller.

    Marianne adviseert absoluut om de ingroeiende nagel medisch te laten behandelen. Zij zal dit op een vakkundige manier aanpakken. In het geval van een ingroeiende nagel, knipt Marianne de nagel vakkundig bij en brengt zij een desinfecterende tampon van organisch materiaal aan tussen nagel en nagelriem zodat de druk en de pijn wordt verminderd.


  • WAT IS EEN VOETMASSAGE?

    De voeten zijn een afspiegeling van het lichaam. De verschillende reflexpunten op je voet staan in directe verbinding met alle organen en lichaamsdelen. 

    Voetreflexologie is een behandelingswijze die de reflexpunten masseert om een natuurlijke balans van energieën te stimuleren. 


    Als je last hebt van bijvoorbeeld buikpijn, misselijkheid of stress dan kan dat als oorzaak hebben dat er een ophoping van spanning is ontstaan tussen een orgaan en het reflexpunt. Deze blokkade kan door het uitoefenen van druk op de reflexpunten weer in evenwicht worden gebracht. Je energiedoorstroming heeft een directe invloed op je gezondheid. Bevorder je deze, dan zouden de blokkades ook opgeheven kunnen worden.


    Behandelingen worden ervaren als zeer ontspannen en pijn verminderend. 


  • WAT HOUDT EEN ALGEHELE VOETVERZORGING IN?

    Iedereen die bij praktijk Marianne Sinke op bezoek komt krijgt een algehele voetverzorging. 


    Of je nu je voeten zomerklaar wilt maken of je last hebt van eeltpitten of kalknagels, iedereen wordt met de grootste aandacht behandeld. Je voeten worden zorgvuldig nagekeken op overtolligheden en ongelijkmatigheden. Eelt wordt zeer vakkundig verwijderd. Dit is absoluut geen pijnlijke ervaring aangezien eelt dode huidcellen zijn.

     

    Naast de voeten worden ook de nagels met veel zorg en aandacht behandeld. De nagels worden mooi bijgeknipt en geveild. Marianne polijst de nagels met een freesmachine zodat ze weer hun mooie verzorgde en gezonde uitstraling krijgen.

     

    Nadat je voeten en nagels zijn behandeld, krijgt u tot slot een heerlijke verzorgende crème. De voeten worden kort gemasseerd zodat u weer op veertjes de praktijk kunt verlaten.

     

    Heb je medische klachten aan je voeten of behoefte aan een lekkere voetverzorging? Maak dan een afspraak of stuur een app: 06- 26 03 92 91 


  • TIPS!

    Door regelmatig aandacht te schenken aan de verzorging van uw voeten, blijven ze zo lang mogelijk gezond en in conditie. 

     

    Hieronder een aantal tips die u daarbij helpen:

    • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep

    • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen

    • Gebruik een voetcrème om de huid soepel en in conditie te houden

    • Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen

    • Houd uw voeten soepel, door dagelijks voetoefeningen te doen

    • Koop goed passende (leren) schoenen met voldoende ruimte voor de tenen

    • Draag geen knellende kousen of sokken, bij voorkeur zonder naden

    • Kies voor sokken van natuurlijk, absorberend materiaal als katoen of wol

    • Trek elke dag een paar schone sokken aan, om schimmelinfecties te voorkomen